Stichting Politieke Academie werd opgericht in 2001. Bijna tien jaar lang werden politici geholpen in de ontwikkeling van hun politieke carrière.
In 2010 verloor Leefbaar Rotterdam met 0,34% de gemeenteraadsverkiezingen van de PvdA. Leefbaar verdween in de oppositie. Leefbaar Rotterdam besloot permanent campagne te gaan voeren en vroeg Joost Smits hiervoor de analyses te maken. Hij ontwierp nieuwe analyse-modellen en software. Het werd de basis van Politieke Academie nieuwe stijl.
NRC publiceerde in oktober 2012 de kaarten “wat stemde uw buren” op basis van de uitslag van de Tweede Kamerverkiezing van zowel 2010 als van 2012. Voor het eerst werd de uitslag niet per gemeente maar van de bijna 10.000 stembureaus gepresenteerd. Joost Smits verzorgde de data.
In 2013 maakte stichting Politieke Academie een doorstart. Van politiek trainingsbureau werd stichting Politieke Academie een innovatief politieke consultancy organisatie waar strategische data-analyses het hart vormden. Joost Smits trad toe, Frank van Dalen werd voorzitter.
In oktober 2013 voorspelde het Rotterdamse Vers Beton op basis van de data-analyses van stichting Politieke Academie dat Leefbaar Rotterdam in Rotterdam de verkiezingen vijf maanden later zou winnen.
Voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014 maakten verschillende politieke partijen in gemeenten voor het eerst op grote schaal gebruik van de interactieve kaarten, waaronder de postcode-kaarten met verborgen potentieel. De nieuwe manier van campagne voeren werd door de media waaronder Nieuwsuur opgepikt.
In het najaar van 2014 verschenen twee boeken, “Permanente Campagne” en “Meer mensen naar de Stembus” van Joost Smits, Aart Paardekooper en Frank van Dalen waarin veel van de innovaties waaronder de strategische data-analyses uitgebreid in zijn beschreven.
Tijdens de herindelingsverkiezingen in het najaar van 2014 gebruikten verschillende partijen de strategische data-analyses en interactieve kaarten als basis voor de verkiezingscampagnes. VVD Alkmaar groeide van 4 naar 5 zetels tegen de landelijke trend in. Leefbaar Rotterdam werd inderdaad de grootste partij.
NU.nl publiceerde op basis van de uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen in 2011 kaarten op CBS-buurtniveau hoe de politieke kleur voor regionale verkiezingen over het land is verdeeld. Politieke Academie verzorgde de analyses.
In aanloop op de verkiezingen voor Provinciale Staten werd de online canvastraining getest om naast analyses ook de mensen die de campagnes moeten voeren in hun vaardigheden te ondersteunen.
Bij de verkiezingen voor Provinciale Staten werden de analyses en interactieve kaarten op nog grotere schaal ingezet. Ook in Alkmaar. De VVD aldaar werd de grootste partij. Verschillende Waterschappen gebruikten de analyses en kaarten om opkomstbevordering vorm te geven. In Aa en Maas lag de opkomst voor het waterschap hoger van voor de provincie.
NRC publiceerde wederom “Wat stemden uw buren?” voor de provinciale statenverkiezingen 2015 op basis van de data aangeleverd door stichting Politieke Academie.
In het voorjaar van 2015 wordt besloten een apart bedrijf op te richten: E-canvasser BV. In dit bedrijf worden alle technologische innovaties en productontwikkelingen ondergebracht. Robert Kuunders komt het team versterken. E-canvasser BV wordt leverancier van tools en analyses voor politieke consultants, politieke partijen, publieke besturen, NGO’s en goede doelen organisaties. Stichting Politieke Academie specialiseert zich in politieke consultancy met inzet van de hulpmiddelen zoals ontwikkeld bij E-canvasser.
Voor het Oekraïne referendum in 2016 kreeg Politieke Academie opdracht om de campagne voor GeenPeil te organiseren. Ruim 3.000 vrijwilligers werden ondersteund met de campagne-app van Stichting Politieke Academie. Zelf-organiserende teams kregen exact die postcodes voorgeschoteld waar succes te behalen was en waar het profiel van de burger overeenkwam met het profiel van de campagne-vrijwilligers. Het werd een groot succes.
Tijdens de verkiezingen in de jaren die volgden zetten steeds meer partijen apps en data-analyses in. Veelal door henzelf ontwikkeld, maar altijd op basis van social profiling. Daar waar afdelingen en partijen de data-analyses van stichting Politieke Academie inzette, werden betere resultaten geboekt.
In 2021 gaf de stichting Politieke Academie een nieuw campagnehandboek uit: ‘Verkiezingen winnen’, waarin de allerlaatste politieke innovaties om een succesvolle verkiezingscampagne te voeren uitgebreid in zijn beschreven als opvolger van het boek “Permanente Campagne”.